عقاب مارخور کمیاب درمنطقه علی آبادکتول-گلستان

عقاب مارخور کمیاب درمنطقه علی آبادکتول-گلستان

عقاب مارخور

مشخصات ظاهری:

این پرنده، ۷۴ تا ۷۳ سانتیمتر طول دارد واز عقاب های پهن بال و بزرگ، و زیر تنه  یکدست سفید است. از عقاب ماهیگیر بزرگتر، اما از سایر عقاب های کوچکتر است. سینه و گلو تیره تر و انتهای دمش مربعی شکل است و سه نوار عرضی تیره رنگ دارد.

سرش نسبتا بزرگ و گرد وسفیدی زیر تنه اش گاهی با خال های تیره یا رگه هایی همراه است. روتنه قهوه ای مایل به خاکستری است و در زیر بال هایش رگه های تیره ای مشاهده می شود. این پرنده عمدتا از مار و گاهی نیز از مارمولک و قورباغه تغذیه می کند.

عقاب مارخور

نام علمی : Circartus Gallicus

نام انگلیسی: Short toed Eagle

نام فارسی:عقاب مارخور

صدا: صای این پرنده، سوت مانند و شبیه سارگپه ها به صورت «کی –یو» یا «هو-اپ» و یا پی ی –او» شنیده می شود.

زیستگاه: این پرنده در شیب های کوهستان، دره های تنگ و جنگل های دور دست با درختان پراکنده به سر برده و روی درختان آشیانه می سازد. در ایران، تابستان ها، به تعداد اندک، دیده می شود.دامنه سلیقه این عقاب گسترده است به طوری که از جنگل های انبوه و یا مکان هایی با درختان پراکنده تا کوهستان هایی با دشت های باز را برای زندگی انتخاب می کند. اما برای شکار به مکان های باز مانند دشت ها می رودآشیانه را هم روی درختان و یا روی صخره های دامنه های شیب دار کوه می سازد

عقاب مار خور از شکاری های متوسط جثه به حساب میاد مانند کورکورها و سارگپه ها. اندازه وسعت بال ها را در بعضی از منابع ۱۸۰_۱۶۵سانتیمتر ثبت کرده اند. وزن آن نیز در حدود۱٫۷ تا۱٫۹کیلوگرم می باشد.

از ویژگی های مشهود این پرنده :

پاهای کوتاه، چشمان زرد رنگ، ناحیه سطح شکمی و زیر بال به رنگ روشن، دم در انتها مربعی شکل و بال ها بزرگ وپهن است. بطور کلی این عقاب به دو شکل تیره و کمرنگ وجود داره که ظاهرا در ایران گونه تیره تر را می شود پیدا کرد

سر:

سر نسبتا بزرگ گرد و همانند روتنه قهوه ای مایل به خاکستری است. البته در گونه کم رنگ سر مانند سطح شکمی کم رنگ است.شدت زاویه خمش منقار مانند شاهین هاست و نسبت به عقاب های دیگه بیشتراست

بدن:

بطور کلی رنگ بدن روشن و دارای رگه های قهوه ای رنگی است .با این تفاوت که رگه های ناحیه سینه عمودی ورگه های سطح شکمی افقی است. روی تنه و بال ها یک دست قهوه ای تیره مایل به خاکستری است.

پا:

همونطور که از نامش پیداست پا و پنجه های این عقاب کوتاه است. که این ویژگی به دلیل تکامل درنوع زیستن است. درست مثل کوتاهی بال در عقاب های بزرگ جنگل های آمریکای جنوبی می باشد

بال و دم:

بال ها به نسبت کشیده و پهن و رنگ سطح زیری آن مانند بدن روشن است. شاهپرها(سطح زیربال) دارای رگه است و درناحیه پوشپرها خال هایی دیده می شود. رنگ نوک شاهپرهای اصلی به رنگ سیاه است.

دم این پرنده در پرواز با طول متوسط وتقریبا باریک دیده میشه فقط در هنگام تغییر جهت و یا فرود مانند دم سارگپه ها کمی پهن تر میشه. سطح زیری دم همرنگ بال و شکم و دارای سه نوار عرضی قهوه ای است که نوار انتهایی قدری پهن تر می باشد.

رفتار:

رژیم غذایی این عقاب را عمدتا مار،مارمولک، سوسمار و گاهی پستانداران کوچک و قورباغه تشکیل می دهد. به ندرت از پرندگان و حشرات هم تغذیه می کند. این پرنده بسیار ساکت است و هر از چند گاهی صداهایی از آن شنیده میشه مانند: ((Kee_yo)).پروازش هم نقطه خاصی ندارد و مانند سایر عقاب هاست فقط گاهی برای بررسی بیشتر محیط جهت یافتن طعمه همانند دلیجه ها درجا بال می زند.با توجه به اینکه حجم عمده غذای این عقاب از حیواناتی است که سرعت حرکت آنها کند است جزو شکاری هایی تند پرواز نیست و در کل با توجه به رفتارش و ….. این عقاب را از پرندگان قدیمی مانند کرکس به حساب می آورند

 با تشکراز وبلاگ خوب زرین نامه

موفق وپیروز باشید

محمدرضا افراز-مزرعه کتول

/ 0 نظر / 19 بازدید