تمشک میوه بهشتی کتول-گلستان

تمشک یا لب لبو میوه بهشتی کتول-گلستان


تمشک به لهجه کتولی لب لبو

تمشک یا لب لبو

تمشک میوه ای شبیه شاه توت و توت فرنگی است و به رنگ زرد یا سرخ مایل به سیاه یافت می شود. میوه تمشک ترش مزه بوده و به صورت خام یا پخته، شربت، کمپوت ؛مرباو خورده می شود. بوته تمشک در مناطق گرم و مرطوب، در جنگل ها و صحراها می روید و گاهی آن را می کارند.

نام های دیگر تمشک، توت وحشی و سه گلی است. ساقه های تمشک نرم و به رنگ قرمز و دارای خارهای دراز است. برگ های آن متفاوت و بیضی شکل و اطراف آن کنگره کنگره و به شکل دندانه های اره ای است.

گل های تمشک به رنگ های سفید، صورتی یا به صورت خوشه در ماه های مرداد پدیدار می شود و تا مهر دوام می آورد.

قسمت های مورد استفاده بوته تمشک عبارتند از : میوه ، برگ، تخم ، دانه و گل .

● خواصتمشک

۱) جوشانده ۲۵ گرم از برگهای تمشک در یک لیتر آب برای درمان انسداد مجاری ادرار مفید است.

۲) تمشک سرشار از ویتامین های C وK است و دارای خواص خنک، نرم کننده و ضد اسکوربوت می باشد.

۳) تمشک خون را تصفیه می کند و برای کسانی که به روماتیسم مبتلا هستند، بسیار مفید است.

۴) تمشک یبوست مزاج را معالجه می کند.

۵) تمشک برای تسکین درد سودمند است، زیرا تمشک دارای اسید سالسیلیک می باشد.

۶) تمشک خون را قلیائی می کند و قند آن برای مبتلایان به مرض قند مفید است.

۷) شربت تمشک برای بیماران مبتلا به سرخک و مخملک تجویز شده است.

۸) تخم و دانه ای که درتمشک وجود دارد، اغلب با دندان نیز خرد نمی شود، ولی وقتی خورده شود درمعالجه ی یبوست و خشکی مزاج به طور طبیعی بسیارمؤثر است و سبب می شود که یبوست به کلی رفع گردد.

۹) شربت تمشک، مخلوط با آب برای رفع تب تجویز شده است.

۱۰) خوردن تمشک برای مبتلایان به مرض قند( دیابت)، تبهای صفراوی، التهاب مجاری ادرار، گلو درد( آنژین ) مفید است.

۱۱) جوشانده ۲۰ تا ۵۰ گرم گل تمشک یا برگ تمشک در یک لیتر آب برای درمان ترشحات زنانگی، خونریزی در فواصل قاعدگی ، اخلاط خونی، وجود خون در ادرار، گریپ، گرفتگی صدا، آب آوردن نسوج و بیماری های پوستی اثر شفا بخش دارد. جوشانده را بعد از هر وعده ی غذا یک استکان می خورند.

۱۲) جوشانده گل یا برگ تمشک( به روشی که گفته شد) در استعمال خارجی برای درمان زخم های دهان، ورم لثه، درد گلو و ورم لوزه ها بکار می رود و بیمار با غرغره کردن این جوشانده دهان را می شوید.

۱۳) جوشانده برگ تمشک اسهال و ورم روده را معالجه می کند، بدین منظور باید ۴۰ تا ۵۰ گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب سرد بخیسانید و به مدت ۱۰ دقیقه آن را جوشانده و سپس بگذارید ۱۰ دقیقه دم بکشد. پس از صاف کردن، روزی سه بار، هر بار یک فنجان آن را بین غذاهای اصلی بنوشید.

۱۴) جوشانده برگ تمشک برای تسکین درد معده از هر نوع که باشد مانند ترشی معده، نفخ و گاز شکم و تشنج معده مؤثر است.

۱۵) خوردن جوشانده برگ تمشک به مقدار ۳ تا ۴ فنجان در روز و بین غذاهای اصلی، بند آوردن ادرار را معالجه می کند وبهترین دارو بر ضد درد کیسه مثانه است.

۱۶) اگر ۴۰ تا ۵۰ گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب بریزید و آن را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه جوشانده و پس از ۱۰ دقیقه دم کشیدن و صاف کردن آن، به مقدار ۳ فنجان در روز بین غذاهای اصلی بنوشید، دردهای نقرسی و بسیاری از انواع رماتیسم را آرام می کند.

۱۷) اگر ۱۰۰ گرم برگ خشک تمشک را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و پس از دم کشیدن و صاف کردن آن را به عنوان محلول شستشو برای شستن بیماری برفک، جوش های صورت و یا هر نوع تحریکات دیگر پوست به کار ببرید ، اثر شفابخش دارد.

۱۸) تمشک دارای خاصیت ضد عفونی کننده است.

۱۹) تمشک به علت دارا بودن ویتامین های C وK برای اوره و فشار خون مفید است.

۲۰) برای معالجه کک و مک، ابتدا صورت را خوب بشوئید و سپس ورقه نازکی از تمشک به مدت یک ساعت روی صورت بمالید. این کار را چند بار تکرار کنید تا کک و مک صورت از بین برود.

۲۱) برگ تازه تمشک را اگر بپزند و روی محل بیماری های پوستی قرار دهند، بیماری را التیام می دهد.

۲۲) گوشت پردانه تمشک، دارای خواص توت فرنگی است و ترشی خون را از بین می برد.

۲۳) تمشک،عرق آور است؛ لذا بهترین زهکش سوراخ های پوست است.

طرز تهیه مربای تمشک

مواد لازم :

تمشک : ۱ کیلو گرم

شکر : ۶۵۰ گرم

آبلیمو : ۱ قاشق چایخوری

آب ولرم : به مقدار لازم

طرز تهیه :

تمشک ها را پاک کنید ( برگ و دم برگ آنها را جدا کنید ) و چند بار با آب سرد بشوئید تا خاک داخل آنها گرفته شود. بعد تمشک ها را داخل صافی بریزید تا آب اضافی آنها چیده شود

یک قابلمه لعابی و سالم و متناسب با اندازه تمشک ها انتخاب کنید و تمشک ها را داخل قابلمه لعابی بریزید و لابه لای آن شکر بریزید و بگذارید حداقل ۶ ساعت و حداکثر ۱۰ ساعت در جای خنک بماند تا اصطلاحا شیره بیندازد. ( حدود ۵۰ گرم از شکر را نگهدارید )

قابلمه را روی حرارت قرار دهید، مابقی شکر را روی تمشک ها بریزید و آب ولرم را به آن اضافه کنید.

حرارت را کمی بالا ببرید تا آب بجوشد و بعد حرارت را پائین بیاورید تا مربا به قوام مورد نظر برسد .

وقتی قوام مربا به اندازه دلخواه رسید ، آبلیمو را به قابلمه اضافه کنید و بعد از چند دقیقه حرارت را خاموش کنید .

بهتر است چند ساعت مربا در همان ظرف لعابی بماند تا کاملا سرد شود و شربت مربا غلیظ شود.

نکته :

برای تشخیص زمان قوام مربا، نوک قاشق را داخل مربا بزنید و مقداری از شربت را داخل قاشق بیاورید.

هنگام برگرداندن قاشق، شربت قوام آمده به راحتی از داخل قاشق نمیریزد.

استفاده از آب ولرم برای حفظ رنگ تمشک است. اگر آب زیادی سرد باشد رنگ تمشک ها تیره میشود و اگر آب زیادی داغ باشد علاوه بر رنگ پریدگی و قرمز شدن مربا، باعث شل شدن مربا نیز میشود .

توجه داشته باشید که اکثر مربا ها هنگام پخت، با درب باز طبخ میگردند که رنگ آنها تیره نشود . مگر در مواقعی که برای رنگ انداختن مربا، نیاز باشد که درب ظرف بسته باشد .

استفاده از آبلیمو برای جلوگیری از کپک زدن مربا و بالا بردن ماندگاری آن است. دقت کنید که آبلیمو را در آخرین دقایق به مربا اضافه کنید تا رنگ آن تیره نشود .

میتوانید مقدار آب را کمی بیشتر در نظر بگیرید و شربت مازاد اندازه شیشه را به عنوان پایه شربت، در شیشه ای جداگانه نگهداری کنید. برای تهیه هر لیوان شربت تمشک، دو قاشق غذا خوری پایه شربت کافی است .

 تیلاقانو

 تیلاقانو وسیله ایست که از شاخه درخت درست می شود که این وسیله تقریبا"بین1الی2متر طول دارد وانتهای آن دارای چنگه مانند است که درزمانیکه برای چیدن تمشک دست فرد به آن نمی رسد ازآن کمک می گیرد .بصورتیکه ابتدای آن در دست فرد وانتهای آن را به درختچه وشاخه هایی که تمشک دارد گیرمی دهند وبه سمت خود می کشند

موفق وپیروزباشید

محمدرضاافراز-مزرعه کتول

/ 3 نظر / 95 بازدید
آقا معلم

سلام این چه پستی است سر صبحی آب دهان ما را راه انداختی کی فصل تمشک های خوشمزه می رسد خدمت برسیم [سوال]

رحیمی

باسلام من عاشق ابشار هستم وقتیکه هر از چندگاه به وبلاگت سر می زنم بسیار خوشند می شوم همیشه پاینده وسر فراز باشید